Esnaf bankalara mahkum edildi!

TAKİP ET

Salgın nedeniyle Mart ayında kepenk kapatan esnaflar, normalleşmeyle birlikte dükkânlarını açmaya başladı.

Ancak esnafın işleri “normalleşemedi”, günlük giderleri bile çıkarır duruma gelemedi. Yetmezmiş gibi üç aylık süreçte faturalar, kiralar ve birçok kalemde de ödemeler birikti. Hükümet ise birtakım tali tedbirler yanında esnafa tek çözüm yolu olarak “banka kredisi”ni gösteriyor. Ayakta kalmaya çalışan esnaf ise içi kan ağlayarak bankaların ağına düşüyor!
 

“KAPATMAMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

 

Koronavirüs salgınının Türkiye’de yayılmasıyla dükkânlarına kilit vuran esnaflar, normalleşme adımlarıyla birlikte işbaşı yapmaya başladı. Ancak işyeri sahipleri, dükkânlarını açar açmaz üç aylık toplu faturalarla, vergilerle ve piyasa ödemeleriyle karşılaştı. Gazetemize konuşan teknolojik ürün ve aksesuar satışı yapan Abdullah Gülle, “3 aydır evdeydik. Ödemelerimizi yapamadık. Sigortalar, piyasa ödemeleri, vergiler, kiralarımız birikti. Çalışanlarımıza ancak harçlık gibi ücretler verebildik. Şimdi 3 aylık toplu faturalar geliyor. Normalleşme süreci başladı ama bizim işlerimizde bizi toparlayacak derecede bir düzelme yok. Birçok esnaf arkadaşımız dükkânını kapattı, biz de son mücadelemizi veriyoruz” dedi.
 

“FAİZSİZ ÇALIŞANA DESTEK YOK”

 

Oyuncak ve hediyelik eşya dükkânı işleten Cihan İyi ise, “Bu süreçte evdeydik. Şu anda da iş yok. 3 aylık kiramızı ödeyemedik, piyasa ödemeleri durdu. Açığı kapatamıyoruz. Kredi çekerek süreyi uzatıyoruz. Başka çaremiz yok” derken; tekstil sektöründe iş yapan Ömer Yıldızhan da, iktidarın verdiği desteklerin esnaf için yetersiz olduğunu söyleyerek, “İktidarın verdiği ekonomik destekler yeterli değil. Çünkü iktidar sadece faizli krediye yönlendiriyor. Faizsiz çalışan esnafa destek yok” açıklamasında bulundu.
 

Koronavirüs salgınının Türkiye’de yayılmasıyla dükkanlarına kilit vuran esnaflar, normalleşme adımlarıyla birlikte işbaşı yapmaya başladı. Ancak işyeri sahipleri, dükkanlarını açar açmaz üç aylık toplu faturalarla, vergilerle ve piyasa ödemeleriyle karşılaştı. İktidar, gider kalemleri altında ezilen esnafa, faizli kredi çekmeyi çözüm yolu olarak sundu.
 

“DÜKKÂNI KAPATMAMAK İÇİN SON MÜCADELEMİZİ VERİYORUZ”

 

Gazetemize konuşan teknolojik ürün ve aksesuar satışı yapan Abdullah Gülle, “Turistlerin yoğun olduğu bir bölgede olduğumuz için dükkanımız normalde hareketli bir yer. Fakat salgın sürecinde uçaklar iptal oldu, yollar kapandı, insanlar evde kalınca biz de mecburen dükkanı kapattık. 3 aydır evdeydik. Ödemelerimizi yapamadık. Sigortalar, piyasa ödemeleri, vergiler, kiralarımız birikti. Çalışanlarımıza ancak harçlık gibi ücretler verebildik. Şimdi 3 aylık toplu faturalar geliyor. Normalleşme süreci başladı ama bizim işlerimizde bizi toparlayacak derecede bir düzelme yok. Birçok esnaf arkadaşımız dükkânını kapattı, biz de son mücadelemizi veriyoruz. Çok fazla yıprandık” dedi.
 

“İKTİDAR, ESNAFI FAİZLİ KREDİYE YÖNLENDİRİYOR”

 

Tekstil sektöründe iş yapan Ömer Yıldızhan da, iktidarın verdiği desteklerin esnaf için yetersiz olduğunu söyleyerek, “İktidarın verdiği ekonomik destekler yeterli değil. Çünkü iktidardan sadece faizli krediye yönlendirme var. Faizsiz çalışan esnafa destek yok. Kiralar ciddi sorun teşkil ediyor. Bu konuyla alakalı mutlaka yardım edilmesi lazım. Yaklaşık üç aydır burada dükkanlar kapalı. Hiçbir şekilde iş yapılmadı. Bu yüzden stopaj ve SGK ücretleri alınmamalı. Yaz sezonu için üretim yapmış ama koronavirüs sürecinden dolayı ürünleri elinde kalan esnaflara en azından kışlık üretim için destek verilmeli. Çünkü yaz sezonunu kaçıran esnaflar kış sezonuna parasız girecek. Geçici süreliğine de olsa KDV indirimi; elektrik, telefon, internet gibi hizmetlerde yardımlar, ÖTV’nin kaldırılması, vergi afları gibi adımlar esnafı rahatlatır. Özellikle Kapalıçarşı’nın mesai saatleri uzatılmalı” dedi.
 

“KREDİ ÇEKEREK SÜREYİ UZATIYORUZ”

 

Oyuncak ve hediyelik eşya dükkânı işleten Cihan İyi ise, “Eminönü’nde, herkes çekildikten sonra dükkanı kapatmak zorunda kaldık. 3 aydır evdeydik. Şu anda da iş yok, öylesine gelip dükkanda oturuyoruz. İnsanlar normal olarak korkuyor. Biz de sabahtan akşama kadar ancak yemek parası çıkartabiliyoruz. 3 aylık kiramızı ödemedik, piyasa ödemeleri durdu. Açığı kapatamıyoruz. Allah razı olsun yine hiçbir mal sahibi para istemedi. Ama istediklerinde ya malları iade edeceğiz ya da kredi çekeceğiz. Kredi çekerek süreyi uzatıyoruz. Başka çaremiz yok. Sadece hastalık, salgın desek tamam da her şeyin fiyatı yükseldi. Ürünlere %30 ek vergi geldi. Malların fiyatları yükseldi. Bu süreçte gümrük kapalı, ithalat yok. Ama ürünlere zam geldi.” şeklinde konuştu.

karaman karaman karamanhaber karamanolay karamanhaberleri karamanolaylar karamanasayiş esnaf kepenkkapattı karamanda