Yeni sistem işlemiyor!

TAKİP ET

Yapılan bir araştırmaya göre vatandaşların yüzde 36'sı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin işlediğini düşünmüyor. Vatandaşın yüzde 47'si de 'Kuvvetler ayrılığı'nın olduğunu düşünmüyor.

Strateji Araştırma Danışmanlık (SAD) Şirketi tarafından ‘Açılışının 100. Yılında TBMM’nin Vatandaş Algı Araştırması’ yapıldı. 27 ilde, bin 518 kişi ile yapılan anket sonuçlarına göre, halk ‘Başkanlık Sistemi’nden memnun değil. Araştırmanın sonuçlarına göre ayrıca siyaset kurumu güven açısından kırmızı alarm veriyor. Meclis’in ve milletvekillerinin çalışmalarını değerlendiren vatandaşlar,Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile TBMM’nin ve milletvekillerinin çalışmalarından memnun olmadıklarını ve Meclis’ten büyük oranda yenilik beklediklerini ortaya koydu.
 

“SİSTEM İŞLEMİYOR DİYENLER” YÜKSEK
 

Araştırmaya göre, “Sizce Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin işlediğini düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 36,3 ü ‘Hayır’, yüzde 31,2’si ‘Evet’ diyor. Yüzde 32,5’i ise ‘Kısmen’ cevabını verdi. Bu soruya, AK Parti’ye oy verenlerin yüzde 5,0’i ‘hayır’ cevabı verirken, buna karşılık ‘Evet’ ve ‘Kısmen’ diyen CHP’ye oy verenlerin oranın ise  yüzde 31 olduğu gözleniyor.
 

Araştırmaya göre, vatandaşTürkiye’nin temel sorunlarının çözüm yeri olarak önce Meclis, sonra Cumhurbaşkanlığı’nı görüyor. “Size göre Türkiye’nin temel sorunlarının çözüm yeri öncelikli olarak neresidir?” sorusuna katılımcıların yüzde 64,4 ü ‘Meclis, yüzde 19,2’i ‘Cumhurbaşkanlığı’ diyor. Sorunlara çözüm noktası olarak Cumhurbaşkanlığına işaret eden katılımcıların ağırlıklı olarak AK Parti'ye oy verenlerin olduğu belirtiliyor. Katılımcıların sadece yüzde 2,9’un çözüm yeri olarak siyasi partileri görmesi dikkat çekiyor.
 

YÜZDE 47 ‘KUVVETLER AYRILIĞI YOK’ DİYOR
 

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin kuvvetler ayrılığı çerçevesinde en iyi işleyen ayağı hangisidir?” sorusuna vatandaşlar ilginç cevaplar verdi. Katılımcıların yüzde 8,6’sı ‘Yasama’(TBMM), yüzde 41,8’i ‘Yürütme’ (Başkanlık), yüzde 2,3’i ‘Yargı’, yüzde 47,2’i ‘Hiçbiri’ cevabını veriyor.
 

Araştırmada “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinden sonra TBMM’nin etkinliğinin daha da arttığını düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 12,4’ü ‘Evet daha da artı’, yüzde 15,3’ü ‘Kısmen arttı’, yüzde 18,7’si ‘Değişen bir şey yok’, yüzde 53,6’sı ‘Etkinliği daha da düştü’ yanıtını veriyor. Oranlarda, ‘Etkinliği daha da düştü’ görüşünde olanların oranının yüzde 50’nin üzerinde olması dikkat çekiyor.
 

TBMM’NİN ETKİNLİĞİ DÜŞTÜ
 

Araştırmada “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinden sonra TBMM’nin etkinliğinin daha da arttığını düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 12,4’ü ‘Evet daha da artı’, yüzde 15,3’ü ‘Kısmen arttı’, yüzde 18,7’si ‘Değişen bir şey yok’, yüzde 53,6’sı ‘Etkinliği daha da düştü’ yanıtını verdi. Oranlarda, ‘Etkinliği daha da düştü’ görüşünde olanların oranının yüzde 50’nin üzerinde olması dikkat çekiyor. “TBMM’nin ciddi bir yenilik yapmasına ihtiyaç var” ifadesine katılımınız nedir?” Vatandaşlar bu soruya yüzde 90 gibi yüksek oranda olumlu yanıt vererek, Meclisten yenilik beklentisini ortaya koyuyor.
 

VEKİLLER SORUNLARLA İLGİLENMİYOR
 

“Milletvekillerinin vatandaşların sorunlarıyla yeterince ilgilendiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlar ise milletvekilleri açısından hiç iç acıcı sonuçlar vermiyor. Vatandaşlar, tıpkı siyaset kurumuna güven sorusunda olduğu gibi ezici bir oranda milletvekillerinin halkın sorunları ile yeterince ilgilenmemesinden şikayet ediyor. Katılımcıların yüzde 4,3’ü ‘Evet’, yüzde 34,8’i ‘Kısmen’, yüzde 60,9’u bu soruya ‘Hayır’ yanıtını veriyor.