Karaduman'dan bütçeye kırmızı kart!

TAKİP ET

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, TBMM'de 2020 yılı bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Bütçeye tepki olarak elindeki kırmızı kartı Genel Kurul'a gösterdi.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, 2020 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, denk olmayan bütçeye tepki olarak kırmızı kart gösterdi. Saadet Partisi Konya Milletvekili Karaduman, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma gerçekleştirdi. Bütçenin 82 milyon vatandaşın bütçesi olduğunun altını çizen Karaduman, bütçeyi eleştirerek, “Bu bütçe iktidar için sadece denizin değil, kumun dahi bittiğinin göstergesidir. Belli ki üzerinde konuştuğumuz bütçe komşusu açken tok yatmamak için sermaye sahiplerinin mahallesine taşınanlar tarafından hazırlanmıştır. Bu bütçeyi hazırlayan anlayışla; golf sahası yapabilirsiniz, stadyumlar, millet bahçeleri, bacasız fabrika dediğiniz ceza evlerini yapabilirsiniz, yüzme havuzları, inşallah müşteri sayısı artacak dediğiniz hasta garantili şehir hastaneleri, geçiş garantili köprü ve otoyollar, yolcu garantili havalimanları yapabilirsiniz ancak üretime yönelik yatırım yapamaz, bir tek fabrika dahi açamazsınız! Şeker fabrikalarını satar, Rusya’dan şeker ithal edersiniz. Vatandaşa mermi hesabı yapıp, Sakarya’daki tank palet fabrikasını, yabancı sermayeye peşkeş çekersiniz. Bu ülkeyi Kanada’nın mercimeğine, Gürcistan’ın samanına, İsrail’in tohumuna muhtaç hale getirirsiniz” dedi.

FAİZİN ORANINA DEĞİL, FAİZİN KENDİSİNE KARŞIYIZ

1986 ile 2004 yılları arasında toplam özelleştirme rakamının 7,5 milyar dolarken, son dört yılda ise bu rakamın 60 milyar doların üzerinde olduğunun altını çizen Karaduman, “Bütün bunların neticesinde ülkemizde 2002 yılında nüfusun yüzde 1’i toplam servetin yüzde 38’ine sahipken 17 yılın sonunda nüfusun yüzde 1’i toplam servetin yüzde 60’ına sahip hale gelmiştir. İşte bunun adı; sömürge tipi kalkınma modelidir. Bu anlayış terk edilmeden Türkiye’nin düzlüğe çıkması mümkün değildir. Diğer yandan, üretim ekonomisini değil, ifade ettiğim sömürge tipi kalkınma anlayışını benimseyenlerin ödevi faiz lobisine hizmet etmektir. Faiz, zengini daha zengin; yoksulu daha yoksul yapan bir sömürü aracıdır. 2006 yılında 45 milyar lira faize ayrılmışken 2020 bütçesinde bunun üç katından fazla yani 138 milyar TL faize ayrılmıştır. Faize ayrılan toplam miktar, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için ayrılan toplam miktardan daha fazladır. Bu tablo aynı zamanda, ülke kaynaklarının nereye harcandığını göstermektedir. Faiz bir dünya gerçeği değil, köleliktir. Bu sebeple Saadet Partisi olarak biz faizin yüksek oranlısına değil bizzat kendisine karşıyız” diye konuştu.

AÇLIĞA MAHKÛM EDİLEN MİLYONLARCA ASGARİ ÜCRETLİ YOK

Bütçede kepenk kapatmak zorunda kalan esnafın olmadığını söyleyen Karaduman, şöyle devam etti konuşmasına: “Bu bütçede kepenk kapatmak zorunda kalan esnaf yoktur, mahsul üretemeyen çiftçi, cebinde harçlığı olmayan öğrenci, ay sonunu getiremeyen memur, mezarda emekliliği reva gördüğünüz EYT’li yoktur. Bu bütçede açlığa mahkûm edilen milyonlarca asgari ücretli yoktur. Bu bütçe, Güvenpark’ta kendisini ateşe veren, işsiz vatandaşın derdine derman olacak bir bütçe değildir. Daha dün Çorum’da iki genç yoksulluk sebebiyle art arda intihar etti. Keza Konya Ilgın, İstanbul Fatih ve Antalya’daki intihar olayları geçtiğimiz günlerde yaşandı. Yoksulluk toplumun geneline sirayet etmişken, sizler itibardan tasarruf etmemekte ısrarcısınız.”

BÜTÇEYE KIRMIZI KART GÖSTERDİ

Karaduman, bütçeye tepki olarak elindeki kırmızı kartı Genel Kurul’a göstererek konuşmasını şu şekilde noktaladı: “Sonuç olarak; size milletimizin bu bütçeye tepkisini gösteriyorum. Bu bütçe halkın bütçesi değil; israfın, faizin ve rantın bütçesidir. Bütçeyi bu şekliyle onaylamamız ve bu günaha ortak olmamız mümkün değildir. Bu kart; milyonlarca insanımızın vicdanının sesidir. Bu kart; alın terini, emeği, hoşgörüyü tasallutunuzdan kurtarmak adınadır.”