Görünüşüyle insanları korkuttu !

TAKİP ET

Karaman'da esnaflar tarafından yerde bulunarak bir kavanoza koyulan yarasa, görünüşüyle bile insanları korkuttu.

Seki Çeşme Mahallesi Doktor Mehmet Armutlu Caddesi üzerinde bulunan esnaflar sabah saatlerinde işyerlerini açmaya geldiklerinde kaldırım üzerinde kıpırdamadan duran yarasayı fark etti. Daha sonra esnaflar yarasayı bir kavanoza koyarak kapağını kapattı. Yarasa ısırmasından dolayı insanların hayatını kaybettiklerini medyadan duyduklarını ifade eden esnaflar, bu yüzden yarasayı kavanoza koyduklarını söyledi. Esnaflar, görünüşü de korkutucu olan yarasayı hava kararınca tekrar doğaya bırakacaklarını ifade etti.






Yarasaların Özellikleri
 
– Yarasalar ortalama olarak 20 yıl yaşamaktadır. Yılda bir defa yavrulamaktadır. Her yıl, 3 ay kış uykusuna yatmaktadır.
 
– Tavanda uzun süre asılı kalabilme özelliğine sahip olan yarasalar, bunu bacaklarındaki özel yapılı kaslar sayesinde gerçekleştirirler.
 
– Yarasalar uçabilen tek memeli türüdür.
 
– Yarasaların kanatları kuşlardan farklıdır. El ve parmak kemikleri bitişiktir.
 
– Öğle saatlerinde mağaralarda, ormanlarda, ağaç kovuklarında ve çatı aralarında uyurlar. Geceleri ise avlanmak için dışarı çıkarlar.
 
– Yaklaşık bin yarasadan oluşan koloniler yılda 4 ton böcek yemektedirler. Ülkemizde ise mağaralarda yaklaşık 35 bin yarasa yaşadığı tahmin edildiğinde yıl içerisinde tükettikleri böcek sayısı daha iyi anlaşılır.
 
– Yeryüzünde yaklaşık 1000 çeşit yarasa mevcuttur. Bunlardan yalnızca 3 tanesi kan emmektedir. Kan emen yarasaların yaşam alanı Güney Aamerika’da küçük bir bölgededir. Kan emen yarasaların yanı sıra yalnızca meyve ile beslenen yarasa türleri de mevcuttur. Bunlar vejetaren yarasa olarak isimlendirilmektedirler.Vejetaryen yarasalar Ülkemizde özellikle Hatay ve Mersin bölgesinde yaşamaktadırlar.
 
– Yarasaların görüntüleri, türlerine göre değişiklik gösterir. Bazı yarasaların Kulakları bedenlerinden daha büyüktür. Bazılarının ise sesleri burunlarından çıkmaktadır.Ayrıca kanatları çok büyük olan yarasa türleri de vardır.
 
– Geceleri yönlerini sesleri aracılığıyla bulurlar. İnsanların duyamadığı frekansta sesler çıkarırlar ve bu seslerin etrafta bulunan nesnelere çarparak geri gelmesi ile yönlerini bulurlar. Avlarını da yine bu şekilde belirlerler.
 
– Yarasalar, sanılanın aksine kör değildirler. Bizler nasıl ki gece görmekte zorlanıyorsak, onlarda aynı şekilde zorlanırlar. Dolayısıyla gündüz yakalanan bir yarasa, aslında zor da olsa avcısını görür.
 
– Yarasalar, organik tarımla uğraşan insanlara yardımcı olurlar. Böceklerle mücadelede yarasalardan yararlanılır. Yarasalar, böcekle beslendiklerinden gübreleri azot ve fosfor yönünden zengin bir yapıya sahiptir. Bu gübreler tarım alanında da kullanılmaktadır. Daha önceleri barut yapımında dahi kullanım alanı bulmuştur. Fakat yarasa gübrelerinden yararlanabilmek için gübrenin belli başlı aşamalardan geçmesi gerekir. Bu durum zor ve zahmetli olduğundan pek fazla tercih edilmez.