Bu merkez, kanser ve kalıtsal kan hastalarının umudu olacak

TAKİP ET

Türkiye'deki yaklaşık 100 kemik iliği nakil merkezinden biri de Mersin oldu. Mersin Üniversitesi Hastanesi, Onkoloji Hastanesinin açılmasıyla birlikte başvurusunu yaptığı Kemik İliği Nakil Merkezinin ruhsatını Sağlık Bakanlığından aldı. Ruhsatla Mersin, Kemik İliği Nakil Merkezine kavuşurken, ilk ilik naklinin iki-üç hafta içinde yapılması planlanıyor. Merkezle birlikte lösemi, lenfoma ve kalıtsal kan hastaları, nakil için Mersin dışına gitmekten kurtulacak.

Mersin'de yıllardır eksikliği hissedilen Kemik İliği Nakil Merkezi (Kök Hücre Nakil Merkezi), Mersin Üniversitesi (MEÜ) Onkoloji Hastanesi bünyesinde açıldı. Tüm kriterleri tamamlayan merkez, geçen hafta perşembe günü ruhsatını da aldı.



Tam donanımlı 6 oda, gerektiğinde yoğun bakıma çevrilebilecek

Şu anda hasta kabul ve ön hazırlıkların yapılmaya başlandığı MEÜ Kemik İliği Nakil Merkezi, kapılarını İHA muhabirine açtı. Hastanede erişkinler için tam donanımlı 6 odalı bir ünite hazırlanırken, negatif basınçlı, hepa filtreli tek kişilik odaların tümü gerektiğinde yoğun bakıma çevrilebilecek. Mikrobiyal bulaşı engellemek için hem üniteye hem de her odaya çift kontrolden geçerek girilen merkezde, Kök Hücre İşleme, Bulundurma ve Dondurma Ünitesi, en kısa sürede işlemlere başlayacak.