Anoreksiya nedir, türleri nelerdir? Anoreksiya nasıl teşhis edilir? İntihar riskine dikkat!

TAKİP ET

Anoreksiya nervoza, yeme bozuklukları içerisinde temel olarak kilo almamak için yememektir. Kilo almaktan ciddi şekilde korkmak ve tutkulu bir şekilde yememe isteğidir. Vücutta kıllanma, saçlarda dökülme, vücutta pullanma, iç organlarda bazı bozuklukların olduğu çok ağır klinik tabloların yaşandığı bir yeme bozukluğu biçimidir.

Anoreksiya nervoza genellikle basitçe anoreksi olarak adlandırılır anormal derecede düşük vücut ağırlığı, yoğun kilo alma korkusu ve çarpık kilo algısı ile karakterize edilen bir yeme bozukluğudur. Anoreksiyalı insanlar, yaşamlarına önemli ölçüde müdahale etme eğiliminde olan aşırı çabalar kullanarak kilolarını ve şekillerini kontrol etmeye büyük önem verirler.

İki tipi vardır. Biri kilo almamak için hiç yememektir. İkincisi de yemek yedikten sonra kusma, idrar söktürücü kullanma, aşırı spor yapma gibi bedeni ve ruhsal durumu etkileyen oldukça ağır bir hastalıktır.

ANOREKSİYA TÜRLERİ NELERDİR?

Anoreksiyada temel arzu kilo almamaktır. Kişi kilo almamak için hiç yememeyi seçebilir. Buna kısıtlı tip denir. Yenmişse bile yemenin ardından telafi edici davranışlarda da bulunabilir. İştah kesici ilaçlar, idrar söktürücüler kullanılabilir ve kusma yaşanabilir. Böyle bir türü de vardır.

ANOREKSİYANIN SEBEPLERİ NELERDİR?

Anoreksiyanın sebepleri 3 başlık altında toplanabilir. Birincisi ailesel nedenlerdir. Genetik yatkınlık olabilir.

İkincisi sosyo - kültürel nedenlerdir. Bugün toplumumuzda zayıf kadın, 0 beden diye tarif eden grubun örnek gösterilmesi, kişilerin buna yönlendirilmesi, hastalığı başlatıcı bir neden olabilir.