KARAMAN'DA 2 YENİ BÖCEK TÜRÜ BULUNDU!

TAKİP ET

'Karaman'da yaşayan böcek türleri.' konulu çalışma, yeni türlerin keşfedilmesine neden oldu.

“Karaman’da yaşayan böcek türleri”ne ilişkin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü çalışanlarından Özgür KOÇAK tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 2020 yılında Sertavul Geçidi ve Ermenek ilçesi Kazancı Beldesinde toplanan Heteroptera familyasına ait 2 böceğin, bu alanda yaptığı çalışmalarla tanınan uzman Barış ÇERÇİ tarafından dünya literatüründe daha önce görülmediği tespit edildi. Keşfedilen yeni türler hayvan taksonomisi üzerine bilimsel yayın yapan ve uzman denetimi olan uluslararası hakemli bilimsel bir dergi olan Zootaxa da yayınlanarak bilim dünyasına tanıtıldı.
Sertavul geçidinde bulunan böceğe dünyaca ünlü bir böcek bilimci olan Petr Kment’e ithafen  Orthotylus (Pinocapsus) kmenti Çerçi & Koçak adı verildi. Kazancı bölgesinde bulunan böceğe ise Lasiacantha karamanensis Çerçi & Koçak adı verildi.
Yine aynı yayında sadece Adana ve Mersin’de yaşayan yeni bir tür Fulvius anatolicus Çerçi & Gorczyca de bilim dünyasına tanıtıldı.
Yayında ayrıca Ortadoğu ve Afrikada yaşadığı bilinen ancak ülkemizde daha önce görülmeyen Hallodapus costae türü ile Amerika, Hawai, Meksika, Küba, Jamaika ve Galapagos Adalarında yaşadığı bilinen Tempyra biguttula türü de ilk defa Mersin’in Anamur ilçesinde bulunarak bilim dünyasına tanıtıldı.