GALERİCİLER ÇIKMAZA GİRDİ !

TAKİP ET

Türkiye'ye istenilen düzeyde sıfır araç sokulamaması, ikinci el piyasasını şişirdi. Çoğu araç, eskiye nazaran yüzde 50 daha pahalıya satışa çıkarıldı. Galericilerin elindeki araç stoğu da eridi. Sektör, büyük bir çıkmazın içine girdi.

Ülkeye yeteri oranda sıfır araç sürülmemesi, pandemi sürecinde yaşanan ekonomik gelişmeler, döviz kurundaki artış, ikinci el piyasasında fiyatları şişirdi. En ucuz araba bile eskiye nazaran 15-20 bin TL daha pahalıya satılıyor. Bu gelişmeler, galerici esnafını da çıkmaza sokuyor. Çoğu galerici, iş kaybından ve istediği özellikteki aracı bulamamaktan küçülmeye gidiyor. Galerici esnafın taleplerine kulak verilmemesi durumunda sektördeki krizin daha da derinleşmesi öngörülüyor.

10 BİN LİRALIK ARAÇ 25 BİN TL OLDU!

Galerici esnafının elindeki araç sayısını korumadığını gözlenmektedir. “Esnafımızın araç sayısı azaldı ama sermayesi arttı. Burada önemli olan dengeli olabilmekti” Pandemi sürecinin galerici esnafını da olumsuz etkilemektedir. “İstenilen özellikteki tüm araçların satışı yapıldı. Yani pandemi sürecinde de satış oldu. İstenilen özellikteki araçların bulunmasında sıkıntı yaşanıyor. İkinci elde fiyat şişkinliğinin olduğu da gözlenmekte. Esnafımız da bu fiyat şişkinliğinden dertli. Yaşanan sorunlardan dolayı küçülmeye giden galericilerde var. 80 bin liralık araç 120 bin liraya çıktı. 10 bin liralık araç 25 bin lira oldu. Piyasaya sıfır araç sürülürse, ikinci el araç fiyatları da olduğu yerde kalacağı öngörülüyor.

PANDEMİ SÜRECİ GALERİCİLERİ ÇOK ZORLUYOR

İkinci el piyasasında araç bulmanın her geçen gün daha da zorlaştığını ifade eden galerici esnafları, Piyasanın durağanlaştığını, Türkiye'ye sıfır araç girişinin bittiğini söyledi. Piyasanın rahatlaması için ivedilikle ülkeye sıfır araç sokulmasının önemine değindi. Oto galerici esnafının sürekli bir küçülme içinde olduğunu belirttiler.“Bu işi mecburi olarak sürdürenler kadar, küçülmeye giden esnaf da çok fazla. İkinci el otomobil fiyatı, fahiş yönde yükseldi. Araçların yüzde 80'inin fiyatı yüzde 50'den fazla zamlandı. Galericiler Pandemiden dolayı ciddi sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiler. Döviz kurundaki artış da son, bir buçuk aydır piyasayı olumsuz etkiliyor. Fabrikaların üretimi durdurması, esnaf arasında alım satımın olmamasına sebebiyet verdi. Galerici esnafının durumu ortada. Sektör, gün geçtikçe çok daha zorlu bir sürece giriyor” şeklinde konuştular.

İKİNCİ EL ARAÇ BULMAK ZORLAŞTI

Sektörel olarak işlerin karışık bir hal aldığını söyleyen Galerici esnafları şunları söyledi: “Türkiye'ye sıfır araç girişi çok az. Bayiler, az araç getiriyor. Böylelikle araçlarını kıymete bindiriyorlar. Sıfır araç girişi artarsa, ikinci el fiyatları da düşer. İkinci el araç fiyatları yüzde 50'den fazla arttı. İnsanlar sıfır araç bulamayınca fiyatı yüksek de olsa ikinci el araca ilgi gösterdi. Arz-talep dengesinden dolayı fiyatlar yükseldi. Bir ay talep düşse, ikinci el araç fiyatları da düşer. Bir de herkes artık araç alıp satıyor. Durum böyle olunca piyasanın da değeri düşüyor. Bugün için ikinci el araç bulmak çok zorlaştı. Galericiler de ikinci el otomobili pahalıya alıyor, aracını bekletmek zorunda kalıyor.”Dedi