Evde bayram namazı kılınır mı? Evde bayram namazı nasıl kılınır?

TAKİP ET

Türkiye'de koronavirüs nedeniyle bu yıl bayram namazının camilerde kılınamayacağını açıklayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Dileyen evinde bayram namazını, dileyen de nafile niyetiyle iki ya da dört rekat kuşluk namazı kılabilir" dedi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın açıklamalarının ardından vatandaşlar merakla Evde bayram namazı kılınır mı? Evde ba

Koronavirüs salgınından dolayı bu yıl camilerin kapalı olması ve bayram namazının camilerde kılınamamasından dolayı vatandaşlar evde bayram namazı nasıl kılınacağını araştırmaya başladı.
 

EVDE BAYRAM NAMAZI KILINIR MI?
 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Dileyen evinde bayram namazını, dileyen de nafile niyetiyle iki ya da dört rekat kuşluk namazı kılabilir" ifadelerini kullanması sonrasında Evde bayram namazı kılınır mı? Evde bayram namazı nasıl kılınır? sorularının cevapları en fazla merak edilen konular arasında yer aldı.
 

EVDE BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR? 


Ramazan Bayramı namazı iki rekâttır ve kılınışı şöyledir:
 

Bayram namazı cemaatle kılınır. Namaz vakti girince, ezan ve kamet getirilmeksizin imam-hatip, Ramazan Bayramı namazına niyet eder. Cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak üzere mevcut imam-hatibe uymaya niyet eder.Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Niyet örneği;


 “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.
 

İmam, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.  Cemaat de aynı şekilde tekbir getirip ellerini bağlar.

İmam ve cemaat içlerinden “Sübhâneke” duasını okur. Sonra İmam ve cemaat, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

 

Sonra aynı şekilde “Allâhü ekber” diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır.
 

Üçüncü kere “Allâhü ekber” diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa “sübhanellâhi'l-azîm” diyecek kadar beklenir. Bundan sonra cemaat susup bekler.
 

İmam, gizlice eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır.
 

İkinci rekâtta imam, gizlice besmele çeker, “Fatiha” ve “zamm-ı sûre”yi yine sesli olarak okur. Ardından imam ve cemaat, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.
 

Peşinden aynı şekilde “Allâhü ekber” diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır.
 

Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa “sübhânellahi'l-azîm” diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde “Allâhü ekber” diyerek rükûa varılır. Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur.
 

“Tahiyyât”, “Salli” “Bârik”, “Rabbenâ âtinâ” ve “Rabbena'ğfirlî” duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek namazdan çıkılır